Budapest aktívan


Budapest minden évszakban számtalan lehetőséget tartogat az aktív kikapcsolódást keresőknek, legyen szó kerékpáros vagy vízi programokról, hegyi kirándulásról vagy gyalogtúráról. Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, még autóba sem kell szállnunk: a zajos, nyüzsgő belvárosból tömegközlekedéssel is gyorsan ki lehet jutni a testi-lelki felfrissülést kínáló természetbe.

Föld alatti rejtett világ, ahol mindig kellemes az időjárás

Akár kisgyermekkel kirándulva, akár extrém kihívásokat keresve, a budapesti barlangokban mindenki megtalálhatja a számára ideális programot. A hazánk leghosszabb barlangjának számító Pál-völgyi-barlangrendszer cseppkövei sok látogatót vonzanak, az egykori kőfejtő hatalmas zöld területe pedig gyakran ad otthont rendezvényeknek is. A Szemlő-hegyi-barlang évmilliók alatt kialakult virágoskertjében a mozgáskorlátozottak és a babakocsival érkezők is könnyen közlekedhetnek. A mélyben vezetett barlangi túra, a parkban játszótér és tanösvény is várja az érdeklődőket. A Mátyás-hegyi-barlang túrái az extrém kihívásokat kedvelőknek nyújtanak izgalmas programokat.

Felfrissülés és séta gyerekekkel

Jót kirándulni, sétálni, felfrissülni a környező hegyek mellett a könnyen elérhető városi parkokban is érdemes: a Margitsziget, a Városliget, a Millenáris Park és a Kopaszi-gát egyaránt kellemes helyszín, ha friss levegőre vágyunk. A Fővárosi Állat- és Növénykertben és a budapesti kalandparkokban igazi aktív kikapcsolódásban lehet része az egész családnak. Az 1870-ben megnyílt Városligeti Műjégpálya Közép-Európa legnagyobb működő jégpályája, amely a téli szezonon kívül csónakázótóvá alakul, így egész évben élvezetes aktív programlehetőséget kínál.


(Városliget)

A margitszigeti futókör a Duna vonalán halad, így testedzés közben gyönyörködhetünk Buda és Pest látványában is. De a sziget nem csak a futók kedvence: a fürdőzés kedvelőit várja az immár egész évben elérhető Palatinus Strandfürdő, az állatbarátokat a kisállatkert és a sziget aranyhalas tava, amelyek között gyorsabban közlekedhetünk bringóhintóval vagy kisautóval. Ha pedig a történelmi ismereteinket szeretnénk bővíteni, bejárhatjuk a domonkos kolostor romantikus romjait is.

Túrák hegyen-völgyön át

Ha félnapos túralehetőséget keresünk, több útvonal közül is válogathatunk a belvároshoz közel. A Budai-hegység szebbnél szebb kirándulóhelyeket kínál, a Széchenyi-hegy, a János-hegy, a Hárs-hegy, a Gellért-hegy, az Ördög-orom, a Hármashatár-hegy vagy a Normafa mind kiváló célpontjai egy-egy gyalogtúrának. A hagyományos turistautak mellett olyan speciális útvonalak is várják Budapesten a gyalogtúrázókat, mint például az „Út az egészségért” elnevezésű hárshegyi kardioösvény vagy éppen a szabadtéri terráriummal is rendelkező Sas-hegyi tanösvény.


(Hármashatár-hegy)

A gyalogtúrát érdemes összekötni egy utazással a Városmajor és Széchenyi-hegy között közlekedő fogaskerekűn, vagy a János-hegyre felvezető libegőn. Nem csak a gyerekek számára nyújt élményt a több mint félszáz éves gyermekvasút (korábban úttörővasút), amely Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között közlekedik. Budapesthez közel az ország egyik legrégebbi erdei kisvasútjának számító Királyréti Erdei Vasútra ülhetünk fel, aki pedig újdonságra vágyik, próbálja ki a legújabb Vál-völgyi Kisvasutat, amely az alcsútdobozi arborétum és Felcsút között jár.

Két keréken a városban és az erdőben

A kerékpárral közlekedőket a kijelölt kerékpárutak mellett a MOL Bubi közbringahálózat segíti. Budapesten egyre több helyen lehet Bubit kölcsönözni, amellyel a város két pontja között könnyen mozoghatunk. Élvezetes program a kerékpáros idegenvezetés, de akár segway-jel is bejárhatjuk a belvárost.

A fővárosból kiindulva remek úti cél kerékpárral a Dunakanyar, ami hajózással egybekötve még változatosabbá tehető. A Pilisi Parkerdő területén mintegy 300 km kerékpározásra kijelölt útvonal várja a bringásokat és a Börzsöny nagy része is bejárható két keréken.

Budapest madártávlatból

Egyedülálló kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre vagy éppen a Dunakanyarra a magaslatokat összekötő turistaútvonalakról. Budapest legmagasabb pontján, az 527 méteres János-hegyen már több mint száz éve áll az Erzsébet-kilátó, amelyet minden útra kelőnek kötelező felkeresni. A Gellért-hegyről és a hármashatár-hegyi, jellegzetes nyolcszög alakú, új kilátóból teljes körpanoráma nyílik a Dunára és a fővárosra, mindkettő népszerű célpont, míg a látó-hegyi Árpád- vagy a kis-hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátó kevésbé frekventált helyen található. Aki extrémebb programra vágyik, az kipróbálhatja a Hármashatár-hegyről induló tandem siklóernyőzést.

A főváros környékén is számtalan izgalmas kirándulóhely várja a túrázókat. A Pilis és a Visegrádi-hegység, valamint a Börzsöny túraútvonalai és kisvasútjai, a Katalinpusztai Kirándulóközpont, vagy éppen a Budakeszi Vadaspark és a Veresegyházi Medveotthon is egyaránt nagyszerű választás egy kellemes családi kiránduláshoz. A ráckevei Duna romantikus holtágaiban pedig tavasztól őszig kajakozhatnak, kenuzhatnak vagy csónakázhatnak azok, akik a természetes víz szerelmesei.