Divat


Magyarország divatfővárosa egyértelműen Budapest – itt találhatók hazánk leghíresebb divatiskolái, belvárosi bérházaiban elismert és feltörekvő tervezők showroomjai bújnak meg, külföldön is sikeres dizájnvásárnak és évek óta rendszeresen megrendezett divatbemutatóknak ad helyszínt. A belvárosban sétálgatva a stílusra nyitott szemmel járók érezhetik a divat folytonosan megújuló, mégis stabil jelenlétét az emberek trendi öltözékén, az utcák hangulatán.

Külföldön is sikeresek a magyar dizájnerek és modellek

Napjainkban a divat mint az önkifejezés egyik fő eszköze elválaszthatatlan a művészettől és a kultúrától. Hazánkból számos divattervező indult el a nemzetközi siker útján, dizájnereink munkásságára olyan sztárok figyeltek már fel, mint Gwen Stefani, Gigi Hadid vagy Taylor Swift, de arra is volt példa, hogy maga Harrison Ford nyittatta ki az egyik híres tervezőnk üzletét zárás után, mert mindenképpen vásárolni szeretett volna nála.

Magyarországról származik két világhírű magyar modell, Mihalik Enikő és Palvin Barbara, akik nemzetközileg szintén sikeres kolléganőjükkel, Axente Vanessával együtt olyan divatházakkal dolgoztak már, mint a Chanel, a Prada vagy a Calvin Klein.

Ahol oktatják a divatot

A főváros több rangos dizájnt oktató intézménynek és divatiskolának ad otthont. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről kikerült divattervezők kollekciói olyan nemzetközi magazinok hasábjain szerepelnek, mint a német Harper’s Bazaar, a svéd ELLE vagy az olasz Vogue. Itt található a Mod’Art nemzetközi divatiskola-hálózat magyar tagozata is, ahol Párizs egyik élvonalbeli intézetének tananyagát hallgatják a diákok. Az 1985-ben alapított Budapesti Divatiskolában pedig elismert iparművész és művészettörténész tanárok, valamint ruhaipari műszaki szakemberek oktatják a tanulókat.

Művészeti vásár és lakásműhely

Márciustól decemberig Budapesten rendezik meg havonta legalább egy alkalommal a WAMP dizájnvásárt, ilyenkor magyar tervezők sokasága árasztja el az Erzsébet teret és kínálja alkotásait a környéken sétálóknak. A Bécsben is sikerrel debütált művészeti vásáron egyedi, saját tervezésű ruhákat, kiegészítőket, ékszereket, lakberendezési tárgyakat és egyéb kisszériás termékeket szerezhetünk be.

Számos rejtett kincset is kínál a főváros a divatrajongóknak: dizájnerek látványműhelyeit látogathatják meg szerte a városban, az úgynevezett lakásműhelyekben fiatal magyar tervezők kész munkáiba és munkafolyamataiba kaphatnak betekintést, illetve meg is vásárolhatják a nekik tetsző ruhákat. Emellett több mint harminc multibrand üzletben válogathatnak a divatkövetők a magyar tervezők kollekcióinak legstílusosabb darabjai közül.