Gasztronómia


Michelin-csillagos éttermek, reprezentatív, olykor kizárólag hazai kínálattal csábító borbárok, történelmi és új hullámos kávézók, különleges gasztrofesztiválok várják a Budapestre látogatókat egész évben. A belváros eldugott utcáiban található, patinás éttermek mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minőségi bisztrók és a street food világa, hétvégén szinte mindig tele vannak a felkapott, európai szinten is kreatívnak, újítónak számító vendéglátóhelyek.

Ízletes vásárfia, sztárszakácsok a piacon

Az autentikus budapesti piacok felkeresése nagyszerű program azok számára, akik meg akarják kóstolni az igazi magyar alapanyagok, a karakteres húsok, zamatos gyümölcsök, zöldségek, fűszerek ízét. A sajátos hangulatú Nagyvásárcsarnok, a Belvárosi Piac, a Klauzál téri vásárcsarnok vagy a Fény utcai piac csak néhány példa a műfaj kedvelt helyszínei közül. A saját termesztésű, friss, minőségi és szezonális alapanyagokat sokszor maguk a termelők árulják a pultoknál, akik jó tanácsokkal is szívesen ellátják vevőiket. A Belvárosi Piac ezenkívül az elmúlt években Budapest egyik legizgalmasabb gasztrocentrumává nőtte ki magát, ahol több sztárséf között a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai győztesének, Széll Tamásnak a főztjét is megkóstolhatja bárki.

A városban egyre több speciális termelői piaccal is találkozhatunk, ezeken a helyeken hétvégéken válogathatunk a vidéki gazdák bio- és házi termékei közül.

Kávéházak és bisztrók bohém világa

A budapesti kávéházak története több száz évre nyúlik vissza. A 19. századtól irodalmi, politikai asztaltársaságok fordultak meg bennük, a 20. századra pedig már közel 500 kávéház működött a fővárosban. A pestiek életében napjainkban is meghatározó szerepet töltenek be a kávézók, sokan indítják a napjukat egy erős eszpresszó és a napi sajtó mellett, vagy ülnek be délután egy hosszú kávéra a barátaikkal. Az igazi ínyencek is találhatnak kedvükre valót úgy a kávéfajták, mint a kávézók között. A baristák szívesen elmesélik, melyik babszem honnan származik és milyen egyedi módszerrel készült belőle a frissítő fekete.

Az utóbbi években számos minőségi és szezonális alapanyagokra építő, vendégeit egyedi enteriőrrel, otthonos hangulattal váró bisztró nyitotta meg kapuit. Ezekben a megfizethető, stílusos és trendi kisvendéglőkben rövidített, egy-két előételt, néhány főételt és pár desszertet felvonultató étlapok, valamint a tehetséges és az újításokra mindig kész séfek garantálják, hogy minden nap friss és különleges fogások kerüljenek a vendégek tányérjára. De ha valakinek inkább más országok ízeire támad gusztusa, abból is bőséges választékot talál, a vietnamitól a grúzon át a baszk konyháig válogathatunk ma már az autentikus nemzeti konyhára építő helyek közül.

Népszerű kulináris találkozóhelyek a pesti belvárosban a Zrínyi utca, a Ráday utca, az Egyetem tér, a Liszt Ferenc tér és a Pozsonyi út eleje, a budai oldalon a Bartók Béla út eleje, a Kolosy tér és a Lövőház utca sétálószakasza, ahol pezseg a társasági élet.

Gasztronómia egy kicsit másképp

Nem múlik el hétvége úgy, hogy ne lenne legalább egy gasztronómiai fesztivál valahol az országban. Ebből Budapest és környéke is bőséggel kiveszi a részét. A gourmet-tól a kolbászfesztiválig, food truck show-któl a különböző alkoholos italok köré szerveződő programokig rengeteg alkalom csábíthatja kulináris kalandozásra a fővárosiakat és az idelátogatókat.

A Duna közelsége is sok programot kínál, a Római-part otthonos vendéglőitől a rakpartokon és hidak környékén helyet kapó éttermekig rengeteg helyen élvezhetjük az ízek mellett a remek panorámát is, sőt, a folyón gasztrohajók is indulnak, ahol jó nevű séfek adják egymásnak a fakanalat.

A belvárosban számos helyen gyönyörködhetünk a magaslati kilátásban egy pohár kellemes bor társaságában, hiszen sorra nyílnak a tetőteraszok a város felett. Az elegáns bárok, éjszakai szórakozóhelyek, kulturális és zenei programokat kínáló szabadtéri kávézók hihetetlenül népszerűek a nyári estéken.

Főzőkurzusok mindenkinek

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogyan készülnek a különböző magyar ételek és italok, számos lehetőség nyílik rá, hogy belepillanthassunk ezekbe a folyamatokba. Végeláthatatlan az egy- vagy több alkalmas főzőkurzusok száma, amelyek ideális programok baráti társaságoknak, munkahelyi csapatépítőnek, de randihelyszínnek sem utolsók. A főzőkurzusokon túl részt vehetünk bonbon-, szaloncukor-, macaron- vagy akár kürtöskalács-készítő tanfolyamon is.

Kínai teázókban megtanulhatjuk hagyományos módon elkészíteni a teát, de olyan éttermekre is van már példa, ahol a vendégekre hagyják az ételek elkészítését a saját kis főzőpultjukon, amihez természetesen előkészített alapanyagokat kapnak. Ha valaki úgy érzi, a főzés ingoványos terep számára, az italkeverésben is kipróbálhatja magát.

Találkozások a legnevesebb magyar borászokkal és sörfőzőkkel

Bortúrák sora várja Budapesten a kulináris ínyencségre nyitott látogatókat, akik nemcsak kóstolni szeretnek, hanem érdeklődnek a hazai szőlőtermesztés és a borkészítés iránt is. A trendi belvárosi borbárokban szakértő, mégsem feszélyezett környezetben ízlelhetünk immár hazai minőségi borokat is: ezekre a helyekre gyakran hívnak meg neves magyar borászokat, akik saját maguk mutatják be legnépszerűbb és legkülönlegesebb tételeiket.

Ha a legrövidebb idő alatt a legtöbb borvidék termelőjével szeretnénk találkozni, keresve sem találhatunk hozzá jobb alkalmat, mint a Budapest Borfesztivált, amelyhez a Budavári Palota nyújt előkelően hangulatos helyszínt minden év szeptemberében. Nagy népszerűségnek örvend a dűlőtúrákkal és nyitott pincékkel váró Budafoki Borfesztivál szintén szeptemberben, és az évente több alkalommal megrendezett családias hangulatú Etyeki Piknik is. A nyárköszöntő borünnepen, a Rosalián a Városliget árnyas fái alatt lehet kóstolgatni az ország legszebb rozé és gyöngyöző és habzó borait.

A sörpártiak számára is van jó hírünk: a nemzetközileg ismert romkocsmák után megnyitottak a kis tételben készített minőségi söröket kínáló bárok, ahol az egyszerű lagerek mellett többek között mangós, chilis vagy köleses söröket és szűretlen, barna, vagy ír típusú vörös specialitásokat kóstolhatunk. A gyártókkal többek között a júniusi Belvárosi Sörfesztiválon és szeptemberben a Dreherfeszten lehet találkozni, ahol bárki betekinthet a sörgyár falai mögé.

Aki különlegességet szeretne kóstolni, annak pedig a sztárséfeket és válogatott ínyencségeket felvonultató májusi Gourmet Fesztiválon a helye. A gördülő konyha híveit szeptemberben a Food Truck Show várja a kézből fogyasztható ételek megannyi variációjával. Mellettük még számos gasztorfesztivált rendeznek a fővárosban az év során, lehet fröccsözni, pezsgőzni, pálinkázni, whiskyzni és persze kóstolni, kóstolni, kóstolni…