Kultúra és szórakozás


Budapesten a kulturális kínálat olyan bőségével találkozhat a látogató, mint sehol másutt az országban. A számtalan érdekes kiállításnak, klasszikus vagy éppen újító komoly- és könnyűzenei koncertnek, színházi előadásnak, a fellendülő klubéletnek és az ötletekben egymásra licitáló fiatal tehetségeknek köszönhetően minden nap jobbnál jobb programlehetőségek közül lehet szemezgetni. A már ismert programokon kívül sok újdonság is kipróbálásra vár.

Múzeumok mindenkinek

A főváros több mint száz múzeuma között bármilyen korú és érdeklődésű ember találhat kedvére valót. A budai Vár területén már csak a teljes magyar művészettörténetet áttekintő állandó kiállítása miatt kötelezően felkeresendő a Magyar Nemzeti Galéria, ahova időről időre nemzetközi szenzációszámba menő kiállítások is érkeznek. Szomszédságában nem csak a történelemrajongóknak érdemes leereszkedni a Budapesti Történeti Múzeum pincéjébe, ahol Zsigmond és Mátyás király palotájának feltárt maradványai között lehet sétálgatni, miképpen a Hadtörténeti Múzeumban is jól szórakozhat a család minden tagja. Érdemes betérni a megújult Országgyűlési Múzeumba, amely számos interaktív eszközzel hozza közelebb a látogatóhoz a magyar törvényhozás ezer évét. Van külön bemutatóhelye az orvoslásnak (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum), az írásnak (Petőfi Irodalmi Múzeum) és a vendégfogadásnak is (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum). Akadnak olyan kiállítóhelyek, amelyek híres magyarokat mutatnak be, például Liszt Ferencet vagy Robert Capát. A kortárs képzőművészet rajongóit várja a Ludwig Múzeum és a Műcsarnok, előbbi nagyszabású projektkiállításokkal, utóbbi pedig nemzeti szalonokkal követi a mai művészet alakulását. A fotózás iránt érdeklődőket a Mai Manó Ház tárlatai várják. Aki pedig kutyával szeretne kiállításra menni, azt kedvencével együtt is szívesen látják például a Goldberger Textilipari Gyűjteményben is.


(Magyar Nemzeti Múzeum)

Minden év júniusában megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, amikor egyetlen karszalaggal látogathatjuk végig a programban részt vevő és erre az alkalomra különleges programokkal is készülő intézményeket. A belvárosban nagy számban találunk üzletként is működő kisebb galériákat, amelyekben fiatal magyar művészek és tervezők reprezentálják, hol tart jelenleg a képzőművészet és a divat.

Koncertélmények klasszikustól az alterig

Budapesti látogatás nem teljes egy jó koncert nélkül, s e téren is széles a műfaji választék. A gyönyörűen felújított Zeneakadémia klasszikus zenei felhozatala mellett az ezredfordulón épült, világszínvonalú akusztikával rendelkező Müpában is komoly- és könnyűzenei koncertek sokasága, színházi, táncművészeti előadások és az újcirkusz produkciói várják a kulturális élményeket keresőket, de a zeneszerető gyerekeknek is rendszeresen kínálnak programokat. A Papp László Sportarénában egymás után lépnek fel a világsztárok a rajongók örömére.


(Zeneakadámia)

Az utóbbi évtizedben a magyar főváros is azok közé a metropoliszok közé emelkedett, ahol megállás nélkül lüktet az élet, nem vesznek el benne az apró műtermek, kamaraszínházak és kötetlen hangulatú alternatív zenei klubok sem. A rendkívül népszerű szabadtéri szórakozóhelyeken napjaink zenei felhozatalának legjavát hallhatjuk élőben, például a Budapest Parkban, az Akvárium Klubban, az A38 hajón vagy a Dürer kertben.

Ugyanúgy a budapesti kulturális élet színfoltjaivá váltak a jó idő beköszöntével benépesülő terek, a Deák Ferenc tér környéke és a Duna-part egyes szakaszai, ahol az egykori kávéházi élet mintájára hol lelkes viták, hol rögtönzött koncertek alakulnak ki.

Ezeken a helyeken a legkisebbek sem unatkoznak

Budapesten több helyszínen várják remek szórakozási lehetőséggel a gyerekes családokat is. Biztos sikerrel kecsegtet a Miniversum, amely gigantikus, gyönyörűen kidolgozott, folyamatosan mozgásban lévő terepasztalon mutatja be Magyarország, Ausztria és Németország tájait, nevezetességeit mintegy százszoros kicsinyítésben. Hasonlóan tartalmas családi programot ígér a Csodák Palotája, ahol tudományos kísérletek, optikai illúziók és logikai feladványok mellett a Születés kiállítás, a minden érzékszervet stimuláló 9D-s mozi és szabadulószobák gondoskodnak arról, hogy senki se unatkozzon. A vonatok, villamosok és más járművek iránt érdeklődő gyerekeknek igazi csemege lehet a Vasúttörténeti Park, vagy a szentendrei kirándulással egybeköthető Városi Közlekedési Múzeum. A Természettudományi Múzeumban a gyerekek örömére sok kiállítási tárgyat meg is lehet tapogatni, és rendszeresen tartanak foglalkozásokat mikroszkópba nézéssel, szimatszondával, cápasimogatással. Az izgő-mozgó, szaladgálni szerető gyerekekkel a Füvészkert és a repülőtér melletti Aeropark mindig telitalálat.

Fesztiválok egész évben

Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, Budapesten egymást érik a különböző fesztiválok. Tavasszal a kulturális élmények sorát a több héten át tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitja generációkon és műfajokon átívelő változatos programjával.

A Hajógyári-szigetet minden év augusztusában a Sziget Fesztivál lakja be, amely évről évre a legkülönfélébb zenei irányzatok nagyágyúit hozza el Budapestre, és 1993-as indulása óta minden létező díjat megnyert műfajában. A Budapesti Nyári Fesztivál lefedi az egész nyarat, hiszen júniustól augusztusig folyamatosan mennek az előadások: opera, operett, balett és más produkciók a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, és színházi darabok a Városmajorban.

Ősszel Európa egyik legrangosabb kortárs művészeti fesztiváljaként a CAFe Budapest várja a kultúrafogyasztókat, amely a mainstream melletti minőségi alternatív kulturális programokkal is megörvendezteti látogatóit. A Design Hét és az Art Market nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár októberben a legfrissebb újdonságokat hozza el a világból. Előttük, utánuk, velük párhuzamosan még megszámlálhatatlan színházi, komolyzenei, popzenei, gasztronómiai, kulturális és művészeti fesztivált tartanak, amelyek évről évre egyre színvonalasabb programokkal szórakoztatják, gondolkodtatják el vagy éppen döbbentik meg az embereket.

És ha elfáradtunk a nagy kulturális kavalkádban, érdemes kipróbálni a kocsmakvíz műfaját. Itt finom ételek és italok között bizonyíthatjuk magunknak, az ellenfeleknek és a budapesti éjszakának, hogy nem volt hiábavaló az eddig felsorolt programokon való részvétel.