Budapesti séták


Budapestnek úgy sikerült megőriznie történelmi atmoszféráját és különleges, eklektikus városképét, hogy közben egymás után nyílnak az új helyek és megállás nélkül lüktet benne az élet. Dúskálhatunk az izgalmas kulturális programokban, válogathatunk a jobbnál jobb szórakozóhelyek közül, azonban az utcáit járva mégis elsősorban az évszázadok öröksége az, ami leveszi a lábáról a látogatót. Sok-sok rejtett kincs, régmúlt idők titkai, sorsfordító történetei és fülledt pletykái várnak felfedezésre.

Korok esszenciája – egyedülálló épületek

Budapest viharos történelmének köszönheti izgalmas és az európai mezőnyben is különleges eklektikusságát. Itt a római emlékeken kívül gótikus, reneszánsz, barokk, klasszicista, romantikus és különböző eklektikus-historizáló épületekre is találhatunk példát. Aquincum, a kétezer éves római provinciaszékhely romjai, Mátyás király reneszánsz udvarának nyomai és Buda történelmi lakónegye tipikusan ilyen, de a Várhegyen, a máig működő török kori fürdők, a Monarchia gazdagságának és a reformkori felvirágzásnak köszönhetően megépült Országház, a Vigadó, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és a Lánchíd, valamint az 1896-os millenniumi ünnepségekre emelt Hősök tere, Műcsarnok, Szabadság híd és kisföldalatti –az európai kontinens első föld alatti vasútvonala –  is mind-mind csodálatos építmények, amelyek a város egy-egy történelmi korszakát idézik meg az értékek felfedezésére kész látogatók előtt.

A legszebbek talán mégis a szecessziós épületek, amelyek között vannak világhírűek is, mint a művészi aprólékossággal díszített Gresham-palota vagy a Gellért Gyógyfürdő, és akadnak újrafelfedezésre várók, ilyen például a Sipeki Balás-villa vagy a Schiffer-villa, ahol a Zsolnay-kerámia lépcsőkorláttól kezdve a gyönyörű festett üvegablakokig rengeteg míves szépség található.


(Gellért fürdő)

Világörökségi címet érő látvány

Az egyik legkézenfekvőbb séta és egyben a legszebb látvánnyal is kecsegtet, ha bebarangoljuk a világörökségi területeket, kezdve mondjuk Budapest legrégebbi és ma is használt épületétől, a budai várban álló Vörös Sün Háztól a Lánchídon át végig az Andrássy úton egészen a Városligetig, vagy ha a Duna folyását követve végigsétálunk a rakpartokon. A 2-es villamos vonala az egyik legszebb a világon, felkerült a National Geographic top tízes listájára, , hiszen a Jászai Mari tértől a Müpáig a pesti felső rakparton végighaladva érinti a főváros ikonikus épületeit.

A Duna útjain

A főváros világörökségi címet érő Duna-parti látképét, benne a Gellért-heggyel, a Vár épületeivel és az Országházzal, a vízről is felfedezhetjük. Az újonnan nyíló helyeknek köszönhetően mostanra a folyó partján a panoráma élvezete mellé egyaránt választhatunk borbárok minőségi tételeiből vagy magyar kisüzemi és belga sörök közül, az ücsörgéshez pedig akár egy felkapott szórakozóhely nyugágyait vagy a rakpart lépcsőit is igénybe vehetjük.

Vízre szállva akár gasztrohajózásra is lehetőség nyílik, ami igazán exkluzív és romantikus program az esti fényekben. A dunai városnézés kreatív módja, ha felülünk az egész nap menetrend szerint közlekedő D12-es hajójáratra a Jászai Mari tér és a Müpa között – az utazási körülmények ugyan egyszerűbbek, mint a szervezett dunai sétahajózásokon, de a látvány ugyanaz!

Budapest más szemmel: tematikus túrák

Budapest megismerésének igazán eredeti módja, ha egy kedvünkre való téma mentén járjuk be utcáit és tereit. Napjainkban 3-4000 forintért számtalan tematikus sétán vehetünk részt, ezeken megismertetnek minket a főváros rejtett, titkos zugaival, vagy éppen felidézik a hajdani közélet pikáns, olykor botrányos eseményeit. Mehetünk sörkóstolással egybekötött városnézésre, ha érdekel, hova jártak a századfordulón a budapestiek. Bejárhatjuk a régi pesti zsidónegyedet (belekóstolva egyúttal a kóser konyhába is) vagy éppen azokat a sarkokat és kapualjakat, ahol egy-egy korszak hátborzongató bűntényei történtek. Budán és Pesten egyaránt csatlakozhatunk Bauhaus-sétához, sőt olyanhoz is, amely az egykori ügynöklakásokat és pártvezetők ingatlanjait mutatja be.

Azok is örülhetnek, akik a város felfedezését két keréken szeretnék megtenni, mert rohamosan fejlődik a kerékpárút-hálózat és immár több közösségi kerékpármegosztó rendszer is működik. Persze, az izgalmas és különleges programhelyszínek közötti közlekedéshez miért ne választhatnánk nem hétköznapi eszközöket? A segway, riksa vagy tuktuk már megszokott látvány Budapesten, ám érdemes kipróbálni a legújabb járműkreációt, a lopifitet is, amely lényegében egy biciklibe épített futópad.

Hungary Offers The 4th Fastest 4G Networks In The World
(Segway-túra a budai várban)

Panoráma ismeretlen pontokról

A Gellért-hegy tetejéről, a Halászbástyáról és a Budavári Palota előtti Savoyai teraszról közismerten fantasztikus panorámaképeket lehet készíteni a fővárosról, de aki nem tucatfotót szeretne lőni, annak tudunk ajánlani olyan helyeket, amelyeket a budapestiek se nagyon ismernek, nemhogy turisták tömegei nyüzsögnének ott. Csodás kilátás nyílik a városra és irigylésre méltó szelfiket lehet készíteni, ha a Széna tértől féltávig felsétálunk az Alvinci úton, vagy ha az Astoriáról a 8E busszal felutazunk a Fátra térig – utóbbi romantikus randihelyszínnek is kiváló! A város esti fényei hasonlóan lenyűgözőek a Melinda útról és a Népsziget orrából nézve is.

Remek fotópontokat, kis kilátóteraszokat találunk útközben, ha a Citedallához a Gellért-hegy oldalában vezető, a Gellért fürdő bejáratával szemközt induló sétaúton kapaszkodunk fel. A belvárosban több épület kínál lehetőséget magaslati fotózásra, például a Szent István-bazilika kupolájának körkilátója, vagy a két klasszikus áruház, a Corvin és Párizsi Nagyáruház tetőtéri szórakozóhelyei, de aki nem tériszonyos, az felülhet az Erzsébet-téri Óriáskerékre is, amelynek tetejéről garantáltan nem szokványos szögből örökíthető meg a város képe.