A bor hazája


Magyarország szőlészetének és borkultúrájának sokszínűsége világszinten is figyelemre méltó, kevés bortermelő ország mondhatja magáénak azt a változatosságot, amit hazánk 22 borvidéke kínál, mind a termőtáj, mind a készülő borstílusok tekintetében.

Hazánk borászata, amelynek alapja a közel 60 ezer hektárnyi termőterület, egy rendkívül gazdag kínálatú vinotékához hasonlítható, ahol - kezdve a hagyományos eljárással készült, szép pezsgőktől a ropogós, friss, gyümölcsös fehérborokon és rosékon át a nagy testű, összetett íz világú vörösborokig - minden stílus megtalálható. A képzeletbeli vinotékának a középpontjában pedig mi más állhatna, mint a legkülönlegesebb borunk, a tokaji aszú, amely önmagában megtestesíti a hazai borkultúra komplexitását, történelmi hagyományait és egyben újító szellemét.

A hazai borvidékek különböző arcai leginkább a termőtáj (avagy terroir), azon belül is elsősorban a klimatikus adottságok és a talajok sokféleségének köszönhetők, amelyeken nagyon különböző szőlő terem akár egy ugyanazon fajtából. Egészen különböző ízekkel találkozhatunk egy badacsonyi vagy épp egy zalai olaszrizlinget kóstolva, és éppúgy nagyon eltérő egy soproni vagy egy mátrai kékfrankos. Természetesen a hagyományok is meghatározzák a készülő borok stílusát, csakúgy, mint a termelői összefogáson alapuló borvidéki márkák és eredetvédett bortípusok. Egyre több borvidék igyekszik meghatározni borászati irányvonalát, így ma már a fogyasztók is tudatosan kérnek Pannonhalmán rajnai rizlinget, a bükki borvidéken zweigeltet vagy Hajós-Baján Irsai Olivért.

Számos borászat ápolja az ősi hagyományokat, azzal, hogy rég elfeledett fajtákat készít el a legjobb minőségben, a modern technológia vívmányait kihasználva. A felfedező kedvűek ezért például zeus, rózsakő vagy kabar fajtákkal is találkozhatnak a pincészeteknél vagy a borszaküzletek polcain.

Magyarország borvilágának és egyben borturisztikai adottságainak másik különlegessége az emberarcú, megközelíthető bor. Megközelíthetőség alatt azt értjük, hogy a borászatok többségénél van lehetőségünk a termelővel, a borásszal találkozni, a borkóstoló nem csupán 3-5 különböző borfajta megkóstolását jelenti. A vezetett túrát általában izgalmas párbeszéd követi a borok elkészültéről, a benne rejlő munkáról és olykor elmélyült beszélgetéssel ér véget, amely meghatározó élményként marad meg a látogatóban.

A bortúrázás azonban nem áll meg egy pincészetnél tett látogatásnál, hiszen a borfesztiválok meglátogatása, avagy a történelmi pincesorok, borhotelek, boréttermek, és bormúzeumok mind ezen ágazat turisztikai kínálatát színesítik.

A legjelentősebb borfesztiválok között tartják számon a külföldiek körében is igen népszerű Budapesti Borfesztivált, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, a Szegedi Borfesztivált, a Balatonfüredi Borheteket, de az Egri Bikavér Ünnepet is. A nagyobb látogatószámú fesztiválok között említhető továbbá az Etyeki Piknik évi négy alkalommal szervezett rendezvénye, de a Rosalia, a miskolci Avasi Borangolás, vagy a Bor, Mámor, Bénye. Külön kategóriát képeznek azok a rendezvények, amelyek a szakmai és értő nagyközönség számára biztosítják a borászatok bemutatkozását, ahol akár workshopokon, tematikus kóstolókon mélyíthetik el tudásukat: a Winelovers és a Borjour rendezvények, illetve a VinCE Budapest a legnépszerűbb ilyen események. Végül, de nem utolsósorban, az igazán sportosak ötvözhetik a bor és a futás iránti szenvedélyüket a szekszárdi Borvidéki Félmaratonon vagy épp a villányi RozéMaratonon.

Borvidékeink mindegyike összetett utazási élményt kínál: gyönyörű tájakat, vendégszerető borászokat, és megannyi izgalmas kapcsolódó programot. Legyen szó vízi vagy biciklis túráról, kulturális programokról, vagy wellness hétvégéről, a borvidék felfedezése mindegyik műfajjal tökéletes összhangba hozható. A borturista tehát – akinek elsődleges utazási motivációja a borvidék, a pincészet, a magyar bor felfedezése – jellemzően a többi turisztikai termék adta lehetőségeket is kihasználja borvidéki útja során.

A borok helyben, azaz a születésük helyén való fogyasztása egyre népszerűbb program a turisták körében, de nem szabad megfeledkeznünk a fővárosok és a vidéki nagyvárosok borbárjainak kínálatáról sem. Elsősorban Budapesten található meg több mint 30 olyan borra specializálódott bár, ahol kizárólag magas minőséget képviselő borokat találni az ország minden szegletéből. Ezen helyszíneken a jó borok mellé részletes információkat kapunk (olykor sommelier vagy borszakértő tolmácsolásában), gyakran pedig a borász meghívásával szerveznek borestet, kóstolóprogramot.