Magyarország aktívan


Magyarország legszebb tájait aktívan felfedezni sokféleképpen lehet: túrabakancsot húzva, két keréken, lovon, vízen vagy éppen levegőben, bármelyiket is választjuk, a természet mindig más arcát mutatja. Felejthetetlen élmény bebarangolni az Országos Kéktúra útvonalát, felfedezni a helyiek által megőrzött és ápolt, élő hagyományokat. Hajnali madárlesre indulni a Fertő szikes tavainál, több tízezer daru vonulását nézni a Hortobágyon, bringázni a Pilisben, túrázni a Zemplén vadregényes erdeiben, igazán eredeti módja az aktív kikapcsolódásnak.

Kisvasutazás és hegymászás mindenkinek

Tíz nemzeti park, tíz natúrpark, huszonkét erdőgazdaság, több száz tanösvény, több ezer kilométer turista- és kerékpárút látnivalói várják országszerte az aktív felfedezőket. Kisgyerekekkel az országot járva kihagyhatatlan program a kisvonatos kirándulás, erre számos nagyszerű lehetőség kínálkozik, például a Börzsönyben (Királyrét, Kemence, Szob-Nagybörzsöny), a Zemplénben (Pálháza), a Balatonnál (Balatonfenyves), Debrecenben vagy éppen Nagycenken. A legkedveltebb vonal a szilvásváradi és a lillafüredi, de kisvasútra szállhatunk persze másfelé is, a Belső-Somogyban a Kaszói Erdei Vasút, a Zselicben az Almamelléki Erdei Vasút vár mindenkit.

Különösen hangulatosak a Kéktúrának a Kőszegi-hegységen, a Bakonyon, a Pilisen, a Börzsönyön, a Mátrán, a Bükk hegységen és a Zemplén hegyei között átvezető szakaszai. Bármikor is megyünk, felejthetetlen élményt nyújtanak a bükki hegyoldalak, kiváló túraútvonal található például Bélapátfalva és Bánkút között.

Kevesen tudják, hogy a Bakonyban a Cuha-völgyben és Cseszneken, valamint Tatabányán a Turul-szobor alatt különleges, fizikailag és lelkileg egyaránt tökéletesen kikapcsolódást nyújtó vasaltút (via ferrata) található. Ilyen túrára azonban minden esetben csak felkészült vezetővel és profi felszereléssel induljunk, hiszen amilyen egyszerűen járhatók ezek az utak, ugyanolyan veszélyessé is válhatnak megfelelő hozzáértés és fegyelmezettség hiányában. A legkönnyebb pályát már akár 6-7 éves gyerekek is képesek megmászni!

Bárki betekinthet a felszín alatti világ csodáiba a nemzeti parki igazgatóságok által üzemeltetett barlangokban, így az Aggteleki-karszton, a Bükkben, a Budai-hegységben, a Pilisben, a Bakonyban és a Balaton-felvidéken, valamint a Mecsekben. A nagyközönség számára megnyitott mintegy 30 barlangunkban a betonjárdákkal kiépített, kivilágított termeken és folyósokon át vezető kényelmes sétától az extrém overallos kalandtúráig változatos programokon vehetünk részt, évszaktól és időjárástól függetlenül.

Túrázás, kirándulás Budapest környékén

A főváros közelében a Dunakanyar rengeteg lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra. A Pilis, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny több száz kilométeres túraútvonal-hálózata ideális terepe a bakancsos turistáknak: Dobogókő, a Rám-szakadék, a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Dera-szurdok, a Nagy-Hideg-hegy és Királyrét közkedvelt kirándulóhelyek. A Pilisi Parkerdőben közel ezer km jelzett turistaút, több mint 700 km sétaút, mintegy 300 km kerékpározásra kijelölt és több mint 50 km kijelölt lovastúra útvonal várja a kirándulókat. Az erdőket járva számos új vagy felújított kilátóból előtárulkozó panoráma csábít a csúcsok meghódítására, például a Pilis-tetőn, a Nagy-Kopaszon, a Prédikálószéken vagy éppen a Csóványoson.

Gyalog és két keréken a Fertő-tájon

Nyugat-Magyarországon kirándulva szinte kötelező úti cél Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, a Fertő tó, mely világörökségi védelmet élvez. A tóvidék számos aktív vízi kikapcsolódás helyszínéül szolgál: lehet vitorlázni, horgászni, hajókiránduláson részt venni és egyéb vízi sportokat űzni. A kerékpáros turisták kiépített kerékpárutakat és kapcsolódó szolgáltatásokat találnak például a Fertő tó körüli Eurovelo 13 nemzetközi kerékpárúton. A Fertő-Hanság Nemzeti Park bemutatóhelyei, tanösvényei tartalmas aktív időtöltést kínálnak. A Soproni-hegység közkedvelt gyalogos kirándulóhely, számos kiépített túraútvonallal, tanösvénnyel és kilátóval.

Egész évben Balaton

A Balaton számos vízhez kötődő program és attrakció helyszíne: a hajózás, vitorlázás, horgászat, vízi kalandpark, télen a korcsolyázás népszerű balatoni programok. A kiváló vízminőség ideális környezetet nyújt az aktív kikapcsolódáshoz. A Balatoni Bringakörút jól ismert, bakancslistás úti cél a kerékpártúrázók körében.

A Kis-Balaton, a Balaton-felvidék természetes élővilága, a Káli-medence és a természetvédelmi területek az ökoturisztikai programok ideális és közkedvelt helyszínei. A térségben számos látogatóközpont található, például a Tapolcai-tavasbarlangnál, Gyenesdiáson, Bakonybélen (Pannon Csillagda), Tihanyban (Levendula Ház), Kápolnapusztán (Bivalyrezervátum) és Balatonfüreden (Bodorka Vízivilág).

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park további bemutatóhelyeken és túraútvonalon is várja a természet és az aktív kikapcsolódás iránt érdeklődőket: például Lóczy-barlang (Balatonfüred), Hegyestű Geológiai Bemutatóhely (Monoszló), Salföldi Major, Diás-sziget (Kis-Balaton), Kotsy-vízimalom (Zalaszántó), Szentgáli-kőlik-barlang, Csodabogyós-barlang (Balatonederics).

A térségben található Bakony-Balaton Geopark – amely az UNESCO Globális Geopark Hálózatának a tagja – rendszeresen szervez az érdeklődők részére a földtani értékeket bemutató geotúrát. Az aktív kihívásokat keresők számára jónéhány balatoni kalandpark kínál kikapcsolódási lehetőséget a főszezonon túl is. A golfrajongók a térségben több pályán is hódolhatnak szenvedélyüknek (Zalacsány, Balatongyörök, Balatonudvari).

Kalandozás a Zemplénben, vízitúrák a Felső-Tiszán

A Dunától keletre utazva igazi aktív turisztikai paradicsom a Zemplén és környéke. A vadregényes hegységben egyedülálló látnivaló és a fotósok által is kedvelt kirándulóhely a Megyer-hegyi tengerszem, ahol közel 100 méteres magasságból lehet letekinteni a víztükörre. A környék jó adottsággal rendelkezik a hegyi kerékpározás számára és itt halad az EuroVelo 11-es nemzetközi kerékpárút is.

A térségben egyedülálló négyévszakos Zemplén Kalandpark (Sátoraljaújhely) az ország leghosszabb bobpályájával és libegőjével, több mint egy kilométer hosszú átcsúszópályával, télen pedig sípályával várja az aktív kikapcsolódást kedvelőket.

A Tisza legérintetlenebb, leggyorsabb és legtisztább szakasza a Felső-Tisza térsége, ami a vízitúrázók kedvelt helyszíne – számos túra kiindulópontja Tiszabecs. A vízi mellett kerékpáros és segway túrákhoz is lehet csatlakozni, de akár motoros szörfdeszka, vízisí és wakeboard oktatás is igénybe vehető például Gergelyiugornyán. A térség egyik kis ékszerdoboza Tivadar, ahol a kerékpáros és vízi túrák mellett igazi falusi turisztikai élményekben lehet része a természetközeli pihenés híveinek.

Délibábos pusztatúra és száraz lábbal a Tisza-tó felett 

A világörökségi helyszínként és nemzeti parkként is méltán híres Hortobágy szikes pusztáira érkezve nemcsak szürkemarhát, lovasbemutatót vagy éppen délibábot nézni, hanem a kerékpározás mellett gyalogtúrázni is érdemes. A halastavi kisvasúttól tovább haladva magaslesekről csodálhatjuk meg a puszta különleges növény- és állatvilágát. A nyári csillaghullásban gyönyörködni a csillagoségbolt-park címet elnyert Hortobágyon igazán felemelő élmény.

Másnap csónakba ülni a Tisza-tónál, száraz lábbal bejárni a vízi sétányt, nagykócsagot, barna rétihéját, esetleg jégmadarat fotózni a madárvártákból, eredeti módja a Tisza-tó megismerésének, de a nagyrészt gáton vezető bringaúton akár körbe is lehet kerekezni a tavat. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerével, kilátójával, játszótereivel, 3D-s mozijával egész napra tartalmas programot kínál a család minden tagjának.