Egészségturizmus


Sokunk számára a kikapcsolódás, a regenerálódás és a feltöltődés egyet jelent a vízhez való közelséggel, és hazánk ebben a tekintetben verhetetlen, legyen szó természetes vízpartról, jótékony hatású gyógyfürdőzésről, a család minden tagjának szórakozást és élményeket ígérő fürdőkomplexumokról, vagy akár egy pihentető hosszú hétvégéről az ország valamelyik wellness-szállodájában.

Páratlan adottságok

Magyarország geotermikus adottságai világviszonylatban is kimagaslóak, hévízkészletünk legkevesebb 500 milliárd köbméterre tehető, melynek jelentős része kitermelhető. A kivételes természeti értéket évszázadok óta hasznosítják, jelenleg országszerte 175 hazai településen több mint 220 gyógy- és élményfürdő, strand várja vendégeit.

Bár sokan szinonimaként tekintenek a termálvíz és a gyógyvíz szavakra, jókora a különbség köztük. Termálvíznek a 30 C-foknál melegebb természetes vizeket nevezzük, míg gyógyvíznek azokat az ásványi anyagban gazdag vizeket, amelyek gyógyhatása orvosi vizsgálatokkal igazolt.

Természet alkotta gyógyhatású kincseinkhez tartoznak a gyógybarlangok (például Tapolcán, Abaligeten) és az éghajlati gyógyklíma (ilyen klímával rendelkezik a Kékestető), amelyek speciális, kivételesen tiszta levegőjük révén járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez; terápiaként alkalmazva légúti gyulladásos betegségek, asztma, valamint allergia esetén segíthetnek

A természetes gyógytényezők között tartjuk számon a gyógyiszapot (Hévíz és Hajdúszoboszló is rendelkezik saját gyógyiszappal), amelyet ma már nem csak a gyógyászatban használnak fel, a reumától a pikkelysömörön át a meddőség kezeléséig. A szépségipar is felfedezte jótékony hatásait, így arc- és testkezelések során vetik be a „csodaszert” a sejtanyagcsere-fokozás, a ránctalanítás, vagy éppen a kollagéntermelés növelése érdekében.

Különleges értékünk a ritka természeti képződmény, a gyógygáz, vagy közismertebb nevén a mofetta, amellyel hazánkban kizárólag a Mátrában, Mátraderecskén és Parádon találkozhatunk. A látszólag üres, de valójában szén-dioxidos gyógygázzal feltöltött szárazfürdő általános közérzetjavító és kiváló értágító hatású.

Egészségmegőrzés és rekreáció

Az egészségmegőrzés sajátos helyszínei a gyógyhelyek, ahol a gyógyulni vágyók és az egészségtudatos életmódot választók egyaránt megtalálhatják számításaikat. A zömében a gyógyvíz gyógyító és rehabilitációs célú felhasználására specializálódott helyszínek fürdőiben és gyógyszállodáiban nem csak a társadalombiztosítás által is támogatott fürdőgyógyászati szolgáltatásokat, például a gyógyvizes kádfürdőt, az iszappakolást, a víz alatti vízsugár masszázst, az orvosi gyógymasszázst vagy akár a gyógytornát vehetjük igénybe. Egy-egy gyógyfürdőben ma már az egészségmegőrzést elősegítő szolgáltatások is széles körűen elérhetők. A méregtelenítésre, vagy akár a mindennapi stressz legyőzésére kiváló megoldást nyújtanak a különböző típusú és hatású szaunák, gőzfürdők vagy éppen jeges fürdők. A szaunamesterek különféle illatos felöntésekkel, szeánszokkal kényeztetnek bennünket, ami amellett, hogy elősegíti a tisztulást, egyúttal hangulatos program is. A pihenést és a feltöltődést támogatják a különféle masszázsok és egyéb wellnesskezelések, valamint a létesítmények szépségrészlegei, ahol a minőségi alapanyagokkal végzett kozmetikai kezelésektől kezdve a halpedikűrig igény szerint sokfajta szolgáltatás elérhető. Igen széles az ásványi és nyomelemekben gazdag gyógyvizek felhasználásával készült arckrémek, testápolók palettája is, amelyeket egyre több fürdőnkben megvásárolhatunk.

3

 

Vizi élmények minden korosztálynak

A kikapcsolódáshoz elengedhetetlenül hozzátartozik a szórakozás. Bármerre is induljunk az országban, vízi kalandok sora várja az adrenalinfüggőket: kültéri és fedett csúszdaparkok, sodrófolyosók és tengerpartot idéző hullámmedencék, vízesések, gejzírek és élménymedencék, de akár szörfözni is megtanulhatunk némelyik fürdőben, ha éppen ahhoz van kedvünk.

A vizes komplexumokban kiemelten figyelnek a családokra is. A legtöbb létesítményben ma már a különböző korosztályok igényei szerinti vizes élményelemekkel felszerelt gyermekrészleg, játszótér és játszószoba, animációs programok és a zavartalan pihenést biztosító baba-mama szoba is található.

Fürdőn túli kalandozások

Akkor sem csalódhatunk, ha utazásunk célpontjául valamelyik tematikus wellness-szállodát választjuk. Az igazán családbarát hotelek vízi élményvilággal, gyermekwellnesszel, szakemberek által felügyelt óvodával, animációval keresik vendégeik kedvét, és minden ilyen létesítménynek megvan a saját mesefigurája is.

A wellness-szállodák azok számára is a tökéletes pihenés helyszínei lehetnek, akik kivételes élményekre vágynak. Keleti világot idéző fürdők és gyógymódok, egyedülálló hamam kezelések (török fürdő rituálé), a szőlő, bor és a víz világát ötvöző wine&spa és holisztikus (az egyén lelkére fókuszáló) szolgáltatáscsomagok, a reformtáplálkozás ételeit felsorakoztató életmódprogramok közül válogathatunk, és mindezt változatosnál változatosabb környezetben: tóparton és hegyvidéken, vagy akár egy történelmi város szívében.